Palacinková torta

Spojenie piškótového korpusu a palaciniek.

Ingrediencie

Palacinkové cesto:
500 g polohrubej múky
5 vajec
2 PL cukru
1 l mlieka

Piškótové cesto:
2 vajcia
80 g cukru
50 g hladkej múky
30 g škrobovej múčky
štipka soli


Plnka:
250 g mascarpone
250 g ricotta
1 šľahačka na šľahanie
3 PL medu
1 ČL vanilková pasta
15 – 20 g mleté lieskovce
jahody, džem (jahodový alebo marhuľový)

Postup prípravy

Najskôr si upečeiem piškótový korpus. Žĺtky zmiešame s cukrom, kým pena nie je hustá a bledá. Vyšľahané bielky so štipkou soli vmiešame vareškou k žĺtkam. Múku zmiešame so škrobovou múčkou a vmiešame ju do vaječnej zmesi. Miešame vareškou alebo lyžicou. Dno tortovej formy o priemere cca 30 cm vyložíme papierom na pečenie a vylejeme do nej cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne20 - 30 minút. Po upečení cesto necháme vychladnúť.

Suroviny na palacinkové cesto spoločne vymiešame a pripravíme na pomastenej panvici palacinky. Necháme ich vychladnúť.

Vymiešame z mascarpone, ricotty, medu a vanilkovej pasty kompaktnú hmotu. Smotanu na šľahanie vymiešame a lyžicou zamiešame do krému. Asi 1/4 krému natrieme piškótový korpus, prikryjeme ho prvou palacinkou. Do zvyšného krému vmiešame mleté lieskovce. Teraz postupne vrstvíme palacinky krémom. Môžeme pridať aj vrstvy z ovocného džemu, ale nie je to nutné, tortu podávame s ovocím, tak doplnia sviežu chuť. Poslednú palacinku ozdobíme zvyšnou plnkou a čerstvými jahodami.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom