Punčový mazanec

Milujeme punčovú zmrzlinu aj punčový rez, tak prečo si nespraviť punčový mazanec!
Recept je bezlepkový, ak však môžete lepok, potom si základné kysnuté cesto pripravte podľa klasického receptu na kysnuté cesto s pridaním ostatných ingrediencií.

Ingrediencie

Cesto:
450 g múky universal Liana
50g ryžovej hladkej múky
5 PL medu
350 ml vody
2 žĺtka
100 g roztopeného masla
3 PL rumu
20 g intstantné bezlepkové droždie

Sušené ovocie:
1 hrsť kandizovanej pomarančovej kôry
1 hrsť sušených višní
1 hrsť sušených čučoriedok
1 hrsť sušených brusníc

Punčová poleva:
4 PL rumu
50 g masla
2 – 3 PL medu
2 ČL prášku zo sušeného dračieho ovocia (alebo ružového farbiva)

Postup prípravy

Instantné droždie nasypeme do teplej vody, pridáme štipku cukru a počkáme, kým sa spraví čapička. Múky zmiešame, pridáme cukor, nalejeme vodu s droždím a začneme hniesť. Maslo, med a rum spolu zohrejeme a keď sa maslo roztopí nalejeme do cesta. Potom primiešame žĺtka, nie do teplého masla, a miesime, kým je cesto kompaktné. Môžeme miesiť v kuchynskom pomocníkovi. Ak sa nám zdá cesto príliš tuhé, pridáme po troške vodu.

Cesto prikryjeme potravinovou fóliou, Zabalíme do utierky necháme kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu. Niekedy sa stane, že je potrebný dlhší čas na kysnutie, preto sa neponáhľajte a pokojne nechajte kysnúť cesto toľko, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.

Po vykysnutí vyberieme cesto na dosku potretú olejom a zapracujeme do neho sušené ovocie. Cesto roztiahneme na placku, posypeme ovocím a pár krát preložíme. Potom vytvarujeme bochník a vložíme ho do tortovej formy, ktorú sme potreli maslom a pomúčili. Vrch mazanca môžeme narezať podľa našej fantázie. Prikryjeme fóliou a necháme ešte 30 minút kysnúť.

Mazanec pečieme vo vyhriatej rúre na 230 °C prvých 15 minút, potom stiahneme na 200 °C a pečieme približne 1 hodinu. Či je mazanec upečený skontrolujeme drevenou špajľou. Ešte teplý mazanec potrieme punčovou polevou. Maslo, med a rum zohrejeme na miernom ohni a prifarbíme farbivom. Mazanec potierame, kým polevu celkom neminieme. Každú vrstvu necháme pár minút odstáť až potom nanesieme ďalšiu. Po vychladnutí môžeme mazanec nakrájať a podávať.

Podobné recepty

Jahodová torta so želatínou

Baklava s mandľami

Focaccia kysnutá cez noc

Karamelové hniezda