Sladký lángoš

Ingrediencie

300 g múky, ja som použila špaldovú
1 kvasnice
½ hrnčeka mlieka
2 väčšie zemiaky
Ovocný džem
Olej na vysmážanie (odporúčam kokosový, neprepaľuje sa)

Postup prípravy

Mlieko zohrejeme na vlažnú teplotu. Najlepšie je, ak strčíme do neho prst a necítime teplo, ak chcete odmerať, tak ideál je na cca 30 stupňov. Rozmrvíme do neho kvasnice, posypeme cukrom a jemne poprášime múkou.

Kým nabehne kvások, uvaríme zemiaky a hneď po zliatí ich rozmačkáme. Necháme vychladnúť a vmiešame do kvásku. Potom túto hmotu vlejeme do misky s múkou vymiešame cesto. Môžete pridať ešte múku, ak je cesto lepivé, ale pozor, nie aby bolo veľmi tuhé. Potom misku prekryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste hodinu oddychovať. Za tento čas, by sa malo cesto zdvojnásobiť a mierne „zbublinkovať“.

Cesto by malo byť kompaktné a bez problémov z neho môžete odtrhnúť kúsky, z ktorých spravíte placky. Placky urobíme na pomúčenej doske.

Na polovicu lángoša natrieme asi 1 čajovú lyžicu džemu a druhú polovicu preklopíme a spojíme. Takúto placku opečieme na horúcom oleji z oboch strán.

Podávame posypané cukrom a ak máme čerstvé ovocie, môžeme pridať aj to.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom