Šošovicové rizoto

Recept na rýchly obed aj keď v špajzke toho veľa nezostalo.

Ingrediencie

1 hrnček ryže
1 hrsť červenej šošovice
1 strúčik cesnaku
1 stredne veľká cibuľa
soľ, mleté čierne korenie, kurkuma, mletá škorica, mletý koriander, mletý kardamon

Postup prípravy

Cibuľu nakrájame nadrobno a dáme smažiť na olej, je keď sklovitá, pretlačíme do nej strúčik cesnaku a premiešame. Keď začne cesnak voňať, prisypeme hrnček ryže a opražíme ju. Netreba dlho, stačí pozorovať povrch ryže, keď kraje zrniek začnú belať (stávajú sa ako by priesvitnými) zalejeme ryžu vodou alebo vývarom na jeden prst a varíme. Dochutíme soľou.

Keď je ryža uvarená do polovice, tak prisypte červenú šošovicu. Tá nepotrebuje dlho variť, vie byť hotová za 5-7 minút. Ak ju budeme variť dlhšie, tak sa celkom rozpadne a vytvorí nám krásnu omáčku. Po pridaní šošovice varíme približne 10 minút.

Keď je ryža aj šošovica uvarená, dochutíme kurkumou, štipkou škorice, mletám korením, kardamonom a koriandrom. Všetko dobre premiešame a v strede ryže spravíme jamku, kam vložíme oriešok masla a prikryjeme. Necháme maslo roztopiť a pred podávaním ho zamiešame do rizota.

Kto chce môže na rizoto nastrúhať parmezán, alebo iný tvrdý syr. A korenie, pokojne použite to, čo máte doma. Nebojte sa experimentovať a hľadať nové chute.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom