Špargľová krémová polievka

Ingrediencie

250 g bielej špargle
1 stredne veľký zemiak
1 žĺtko
0,5 l zeleninového vývaru
soľ, mleté biele korenie

Postup prípravy

Zo špargle zrežeme drevnaté konce a ošúpeme ju. Nakrájame ju na asi 2 cm kúsky a vršky si odložíme na neskôr. Očistené zemiaky nakrájame na malé kocky a zohrejeme si vývar. Pridáme doň zemiaky a kúsky špargle, vršky ešte nepridávame. Osolíme a varíme na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne.

V miske vyšľaháme žĺtko s trochou studeného vývaru. Pridáme asi za žufanku horúcho vývaru a premiešame. až potom žĺtko primiešame do polievky, ktorú sme stiahli z ohňa. Polievku vrátime späť na oheň, ale dávame pozor, aby sa nezačala variť. Pár minút povaríme a potom ju necháme vychladnúť. Dochutíme ju soľou, korením a rozmixujeme na hladký krém.

Vršky špargle povaríme v osolenej vode, aby bola naskus. Poom ňou ozdobíme tanier polievky. Ak máme kúsky zelenej špargle, môžme ju tiež pridať do polievky. Polievku môžeme podávať s krutónmi.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom