Štedrák

Náš tradičný vianočný koláč plný všetkého toho len najlepšieho. Bez neho jednoducho Vianoce neexistujú 🙂

Ingrediencie

CESTO:
300 g hrubá múka
300 g polohrubá múka
300 ml mlieko
120 g maslo
1 vajce
1 droždie
5 PL kopcom cukor

MAKOVÁ PLNKA:
200 g mletý mak
200 ml mlieko
5 PL cukor
vanilka
citrónová kôra + šťava
1 čl škorica
10 g maslo

ORECHOVÁ PLNKA:
200 g mleté orechy
200 ml mlieko
5 PL cukor
vanilka
citrónová kôra + šťava

TVAROHOVÁ PLNKA:
2 hrudkovité tvarohy
2 vanilky
1 vajce
2 PL Zlatý klas
citrónová kôra + šťava
50 g maslo

SLIVKOVÁ PLNKA:
1 pohár slivkového lekváru
citrónová šťava alebo rum, ak je lekvár príliš hustý

Postup prípravy

Vypracujeme klasické kysnuté cesto, necháme nakysnúť hodinu. Medzitým si pripravíme plnky- tvarohovú zmiešaním všetkých surovín, makovú a orechovú zabarením horúcim mliekom.

Cesto po vykysnutí rozdelíme na 5 častí, vyvaľkáme 4 pláty. Na pomastený plech skladáme- 1. plát, maková plnka, 2. plát, orechová plnka, 3. plát, slivková plnka, 4. plát, tvarohová plnka, z posledného plátku vytvoríme navrch mriežku. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri 170 stupňoch, približne 50 minút až hodinu. Ak vrch veľmi pripeká prikryjeme papierom na pečenie.

Podobné recepty

Orechovka podľa Adushe

Jahodovo ríbezľový džem

Džem jahodové mojito

Halušky so špenátom