Švábské anízvé keksy

K tomuto klasickému receptu potrebujeme drevené formičky. Dnes sa dajú už zohnať v obchodoch, alebo u remeselníkoch. Kedysi sa tento recept robil len na sviatky.

Ingrediencie

500 g hladkej múky
500 g práškového cukru
4 vajcia
Nastrúhaná kôra z 1 citróna
mletý aníz

Postup prípravy

Cukor a vajcia vymiešame do penista. Pena musí byť stála, nesmie klesnúť, potom postupne prisypávame múku zmiešanú s citrónovou kôrou. Ku koncu bude už cesto dosť tuhé, ale robot to zvládne. S cestom treba robiť hneď po vypracovaní! Rozvaľkáme asi tak na 1 cm. Cesto aj formičku dobre poprášime múkou. Cesto vytlačíme do formičiek. Prudkým úderom vyklopíme odtlačené cesto.

Cesto rozvaľkáme asi tak na 1 cm. Cesto aj formičku dobre poprášime múkou. Cesto vytlačíme do formičiek. Prudkým úderom vyklopíme odtlačené cesto.

Plech vymastíme tukom, posypeme anízom a múkou. Poukladáme keksíky na plech a necháme sušiť na vzduchu 24 hodín. Vytvorí sa na ňom škrupinka a na druhý deň keksíky pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov, 20 – 30 minút. Keksíky kontrolujte, musia zostať svetlé, len od spodu môžu chytiť zlatistý odtieň. Nechajte vychladnúť a uskladnite aspoň 2 týždne na chladnom mieste v škatuli.

Podobné recepty

Škoricový chlieb s hrozienkami

Cheesecake s figami

Linguine s opečenými kuracími prsiami

Karfiolová omeleta v plechu