Krémová syrovo-zemiaková polievka

Ingrediencie

6 ks väčšie zemiaky
2 ks cibuľa
100 g maslo
4 PL hladká múka
500 ml mäsový vývar
100 ml smotana na varenie
2 PL kyslá smotana
2 ks jarná cibuľka
200 g čedar, alebo iný syr, ktorý sa roztečie
soľ, mleté čierne korenie

Postup prípravy

Zemiaky očistíme a pokrájame na menšie kocky. Do hrnca dáme všetko maslo a nasekanú cibuľku. Restujeme dosklovita.

Potom prisypeme múku a vymiešame zásmažku. Necháme prejsť varom a zásmažku pomaly zalejeme kuracím vývarom a dobre premiešame, aby sa nám nespravili hrudky. Vzápätí pridáme aj smotanu na varenie.

Pridáme zemiaky a polievku privedieme k varu. Varíme približne 20 minút, kým zemiaky nezmäknú, záleží od ich veľkosti.

Polievku ochutnáme a podľa chuti osolíme a okoreníme. Solíme opatrne, treba počítať s tým, že každý syr je sám o sebe slaný. Dáme dole z ohňa a do polievky primiešame kyslú smotanu, a nahrubo nastrúhaný syr, z ktorého si za hrsť odložíme bokom na ozdobenie. Všetko spolu zahrejeme, aby sa syr rozpustil a dochutíme.

Servírujeme s posypaným syrom a na kolieska nakrájanou jarnou cibuľkou. K polievke môžeme podávať opečený chlebík na suchej platni (panvici).

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom