Tortelliny so špargľou

Tortelliny môžte použiť kúpené a zjednodušíte si tým prácu. Alebo si ich môžete vyrobiť aj doma s našou náplňou.
Aj keď tento recet sa zdá na prvý pohľad komplikovaný, vo svojej podstate je jednoduchý, len vyžaduje viac krokov.

Ingrediencie

Cesto:
280 g hladká múka
3 vajcia
1 PL olivový olej
voda, soľ
Náplň:
180 g riccota
150 g šunky (prosciutta, údeného mäsa)
1 žĺtko
soľ, mleté čierne korenie, bylinky (bazalka, oregano…)
Omáčka:
50 g masla
1 PL olivový olej
2 PL biele víno
1 šalotka
8 ks šparge
1/3 hrnčeka mrazeného hrášku
soľ, mleté čiene korenie

Postup prípravy

Najskôr spracujeme suroviny na cesto. Múku vysypeme na kuchynskú dosku, urobíme do nej jamku, kam pridáme pridáme vajíčka,olej a štipku soli. S vidličkou miešame a postupne do mokrej časti primiešavame múku. Keď je cesto kompaktné, vidličku odložíme a miesime ho rukami. Ak sa nám zdá suché, drobivé, pridáme vodu, ale s ňou opatrne, len polyžičkách. Cesto má byť pevné, ale vláčne a jemne elastické. Hotové cesto zabalíme do fólie a odložíme ho odležať na 30 minút do chladničky.

Kým cesto oddychuje, pripravíme si náplň. Ricottu zmiešame so žĺtkom. ak máte malé vajíčko, môžete dať celé aj s bielkom. Šunku, alebo prosciutto nakrájame na malé kusky. ak máme údené mäso, alebo kus šunky, nie plátky, môže pomlieť. Takto pripravené mäso vmiešame do riotty. Bylinky nakrájame, nasriháme na drobno. Najlepšie je použiť aromatické bylinky. Napríklad bazalku, oregano, pažitku, rozmarín. Náplň dochutíme soľou a korením podľa našej chuti.

Necháme zovrieť vodu s lyžičkou soli. Cesto vyberieme z chladničky a na doske rozvaľkáme na tenký plát. Cesto by malo byť elastické a po vyvaľkaní jemne priesvitné. Rozrežeme ho na štvorce, približne 3 x 3 cm, veľkosť si môžete pripraviť podľa seba. Do stredu štvorca vložíme za lyžičku náplne, prehneme na trojuholník a upevníme okraje. Potom trojuholník obtočíme okolo prsta a spojíme dva konce do prstenca. Ak sa vám s týmto nechce hrať, pokojne nechajte tvar trojuholnía a budete mať pirohy :) Tortelliny hádžeme do vriacej vody a varíme, kým nevyplávu na povrch, približne 3 - 5 minút, podľa veľkosti a množstva varených tortellín.

Pripravíme si maslovú omáčku. Šalotku nadrobno nakrájame a speníme do sklovita na masle a oleji. Pridáme špargľu, ktorú sme nakrájali na asi 4cm veľkosť. Rýchlo opečieme a zakvapneme bielym vínom. Pridáme mrazený hrášok a na minútku prikryjeme pokrievkou. Potom odkryjeme, ak je potrebné, trocha omáčku zredukujeme (neprikrytú povaríme na slabom ohni, aby sa tekutiny odparili) a odstavíme z ohňa.

Torteliny naložíme na tanier a polejeme omáčkou. Na záver môžeme na vrch cestovín nastrúhať pecorino.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom