Tradičné šišky

Ingrediencie

500 g polohrubej múky
40 g droždia
¼ l vlažného mlieka
50 g cukru
2 PL oleja
2 žĺtky
½ ČL soli
2 cl rumu
1 šálka marmelády
práškový cukor na pocukrovanie
olej na vyprážanie

Postup prípravy

Múku preosejeme do misy a uprostred spravíme jamku. Rozmrvíme do nej droždie, rozmiešame s trochou mlieka, cukru a múky. Necháme droždie asi 15 minút kysnúť na teplom mieste.

Do vykysnutého droždia pridáme zvyšok mlieka a cukru, olej, žĺtky, soľ, rum a s celým množstvom múky vypracujeme cesto. Prikryté ho necháme kysnúť minimálne 30 minút, kým sa jeho objem nezdvojnásobní.

Vyvaľkáme na hrúbku 2 cm a vykrajujeme kolieska o veľkosti šálky. Na polovicu vykrojených koliesok dáme za lyžičku marmelády a prikryjeme ho prázdnym kolieskom. Necháme kysnúť 15 minút. Pohodlné gazdinky, môžu cesto vyvaľkať na vyššie asi 3cm a vykrojené koliesko dať vypražiť. Po vypražení šišku naplníte striekačkou na krémy a máte zjednodušenú prácu.

Rozpálime olej vo vysokom hrnci a postupne v ňom šišky vyprážame. Najskôr 3 minúty prikryté a potom ich obrátime a vyprážame neprikryté ďalšie 3 minúty. Oleje by mal siahať približne do polovice šišky. Keď sú hotové, tak ich poprášime cukrom.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom