Tuniakové košíčky

Bezlepkový recept. Cesto na košíčky si môžete odložiť do chladničky, kde vydrží aj tri dni, alebo mesiac v mrazničke.

Ingrediencie

300 g schär farina

150 g masla

1 vajce

1 PL souer cream coconut

štipka soli

2 ČL citrónovej šťavy

1 ČL kôry z jedného citróna

2-3 polievkové lyžice ľadovo studenej vody

Plnka:

125 ml plechovka tuniaka vo vlastnej šťave

½ hrnčeka kukurice

1 vajce

½ hrnčeka strúhaného parmazánu

soľ, mleté čierne korenie

Postup prípravy

Múku preosejeme do veľkej misy a vmiešame do nej soľ. Pridáme na kocky pokrájané maslo a vypracujte drobenku. Metličkou, nie kuchynským robotom, rozšľaháme vajce s citrónovou šťavou, souer creamom a vodu tak, aby sa spojili. Potom túto zmes vylejeme do múky a rukou hnetieme cesto. Nezľaknite sa, keď bude cesto lepkavé, hnetením sa konzistencia zmení.

Cesto rozdelíme na dva rovnaké diely a zabalíme do potravinárskej fólie. Necháme odležať v chladničke aspoň 30 minút. Takto vydrží v chladničke aj tri dni. V mrazničke aj mesiac, či dva.

Pred použitím cesto vyberieme z chladničky a necháme ho povoliť pri izbovej teplote. Z jednej polovice nám vyjde 10 - 12 košíkov, záleží od veľkosti formičiek. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm. Pohárom vykrajujeme kruhy, ktoré vložíme buď do formičiek, alebo si pomôžeme plechom na muffiny. Ak je plech teflónový, nemusíme ho vymazávať. Ak sa však obávame prilepenia, vymazaním maslom a vysypaním múkou nič nepokazíme.

Keď máme pripravené cesto košíčky naplníme tuniakovou zmesou. Tú si pripravíme zmiešaním scedeného tuniaka s vajcom a kukuricou. Pridáme postrúhaný syr a dochutíme soľou a mletým korením.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 20 minút. Necháme košíčky vychladnúť a až potom ich opatrne vyberáme z formičiek.

Podobné recepty

Orechovka podľa Adushe

Jahodovo ríbezľový džem

Džem jahodové mojito

Halušky so špenátom