Valentínske osie hniezda

Osie hniezda poznáme všetci a asi ich všetci máme radi. Tak prečo ich nepripraviť netradične?

Ingrediencie

700 g múka hladká
1 droždie
500 ml mlieko
100 g cukor kryštál
100 g maslo
soľ
Na posypanie: mletá škorica, holandské kakao, vanilínový cukor, alebo iný ochutený, kandenzované čerešne, sušené ovocie

Postup prípravy

Z droždia, trošky teplého mlieka, a cukru pripravíme kvások, môžeme ho poprášiť múkou, lepok pomôže pri vytváraní "čapičky" z kvasníc. Potom ho pridáme do múky zmiešanej so štipkou soli a zvyšným cukrom. Prilejeme zvyšné mlieko a rozpustené maslo, vypracujeme vláčne, ale elastické cesto, ktoré poprášime múkou a prikryté necháme nakysnúť minimálne 30 minút. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Či je správne vykysnuté zistíme aj tak, že do neho pichneme prst a keď sa cesto váti späť je akurát.

Keď cesto vykysne, na pomúčenej doske ho rozdelíme na 4 a viac častí. Záleží na vás, lebo budete šúľať valček, tak ako je vám to pohodlné. Ušúľaný valček o hrúbe 0,5 - 1 cm potrieme roztopeným maslom, posypeme škoricou, kakaom a cukrom. Pred zrolovaním pridáme sušené hrozineka alebo iné ovocie, ale nemusíme. Narežeme asi 10 cm kúsky a tie zroujeme do tvaru srdiečka. Chytíme konce valčeka a začne ich rolovať ako srdiečko smerom k sebe. Strednú čsť potom dvomi prstmi stlačíme a vytvarujeme špic srdca.

Srdiečka preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, ešte posypeme škorcou, či kakaom, do oblúčikov vložíme kandenzovanú čerešňu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C asi n a15 -20 minút, zleží od veľkosti srdiečok.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom