Vegetariánsky farebný burger

ღ Tento recept je bezlepkový, bezlaktózový a vegetariánsky. ღ
Recept na farebné bezlepkové žemličky nájdete v našich receptoch.

Ingrediencie

2 veľké žemle
1 veľký batát
1/2 hrnčeka červenej šošovice
2 strúčiky cesnaku
strúhaný tvrdý syr (peccorino alebo parmezan)
5 PL puffovanej guinoi
cícerová múka na zahustenie
tekvicový olej, sójová omáčka, citrónová šťava, soľ, mleté čierne korenie, mleté chilli papričky, vegeta
2 vajíčka
2 väčšie šampiňóny
2 plátky tvrdého syra
na obalenie:
1/2 hrnčeka ovsených vločiek
10 g vlašských orechov
10 g strúhaného parmezánu
grilvoacie gorenie
prílohy:
BBQ omáčka, kečup, sladkokyslá omáčka, cibuľka, paradajky, paprika, šalátové listy

Postup prípravy

Dáme piecť batát do vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme ho približne hodinu, kým nie je celkom mäkký. Zatiaľ si uvaríme červenú šošovicu s jedným strúčikom cesnaku a trochou vegety.

Šosovicu aj batát necháme vychladnúť. Batát vyškriabeme a rozmačkáme, pridáme tekvicový olej, pretlačený jeden strúčik cesnaku, ochutíme citrónovou šťavou, sójovkou, soľou a korením. Potom primiešame šošovicu a cesnak, ktorý sme s ňou varili rozmačkáme a tiež primiešame. Zahustíme puffovanou quinoou. Ak je zmes stále hustá, primiešame cícerovú múku a necháme chvíľu odstáť.

Ovssené vločky, orechy a peccorino rozmixujeme na múčku a použijeme ako strúhanku. Z batátovej hmoty vytvarujeme fašírky, najlepšie mokrými rukami, aby sa hmota nelepila a obaľujeme vo vyrobenej strúhanke. Potom opražíme na rozpálenej panvici potretej kokosovým olejom. Z každej strany opečiem len pár minút, kým povrch neschrúmkavie. Na vrch položíme plátok tvrdého syra a prikryjeme, aby sa syr "roztopil". Spravíme praženičku alebo omeletku z dvoch vajec a rozdelíme na dve časti.

Teraz naplníme rozrezané žemle. Spodnú časť potrieme omáčkou, môže byť štiplavá alebo len kečup, na ňu položíme omeletku a plátky šampiňónov, ktoré sme rýchlo opiekli z oboch strán. Na ne položíme vegetariánsku fašírku s plátkom syra. Zas dáme vrstvu omáčky a pridáme nakrájanú zeleninu (paradajky, papriku, cibuľku) a prikryjeme ich listami šalátov. Prikryjeme druhou polovicou žemle a podávame.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom