Veľkonočné krížové buchty

Toto je anglická klasika, ktorá chutí najlepšie ešte teplá. Tentoraz v bezlepkovom prevedení.

Ingrediencie

Na cesto:
500 g múky Liana na kysnuté cesto
10 g sušeného droždia
štipka soli
50 g masla
75 g cukru
2 vajíčka
2 ČL perníkového korenia
1 ČL kôra z citróna
1 ČL kôra z pomaranča
100 – 150 ml mandľové mlieko
100 g bieleho jogurtu
olej na potretie
1 hrsť sušených brusníc
1 hrsť sušených višní
60 g kandizovanej citrusovej kôry
Na kríže:
50 g hladkej múky
65 g vody
Na potretie:
3 lyžičky medu
šťava z 1/2 pomaranča

Postup prípravy

Najskôr vysypeme droždie do vlažného mlieka a necháme ho napučať. Múku zmiešame so soľou, s cukrom, korením a kôrou s citróna a z pomaranča. Maslo rozmrvíme v múke, pridáme jogurt a premiešame. Potom po troche pridávame mlieko s droždím. Dobre premiešame, ideálne v kuchynskom robote. Cesto nemá byť tuhé, ani príliš riedke. Malo by byť jemné a vláčne. Misu potrieme olejom a dáme do nej cesto. Prikryté necháme vykysnúť na teplom mieste. Môj trik - misku prikryjem potravinárskou fóliou až potom utierkou a nechám kysnúť minimálne hodinu. Pri bezlepkovom ceste je niekedy nutné nechať kysnúť cesto aj 4 hodiny, kým zväčší objem a je vzdušné. Toto cesto nikdy nebude flexibilné ako z bežnej múky.

Keď je cesto vykysnuté, vyberieme ho z misky a roztiahneme na placku na pomúčenej doske. Posypeme sušenými brusnicami a višňami. Pridáme kandizovanú kôru z citrusov a cesto zamotáme. Potom ho jemne a opatrne spracujeme a necháme prikryté hodinu, aby ešte nakyslo.

Po hodine cesto vyberieme a rozdelíme na 12 rovnakých častí. Vytvarujeme buchtičky a uložíme ich na malý plech, ktorý sme vytreli olejom a vysypali múkou. Ukladáme kúsok od seba, v teplej rúre ešte narastú. Vymiešame si kašičku na kríže. Nesmie byť ani hustá ani riedka, na prvý krát je to väčšinou problém odhadnúť. Pri pečení by sa mala jemne roztiecť, alebo aspoň "rozplesnúť" na buchtičke. Potom ju naplníme do cukrárenského vrecka a nakreslíme kríž na každú buchtičku.

Plech s buchtičkami vložíme do vyhriatej rúry na 190 °C a pečieme 20 - 30 minút, kým nie sú buchtičky zlatisté. Počas pečenia si pripravíme med s pomarančovou šťavou, jemne ich nahrejeme, aby sa spojili. Touto zmesou potierame buchtičky ihneď po vytiahnutí z rúry. Buchtičky budú potom sladké a lepkavé. Podávame samotné alebo s kúskom masla, či džemu. Najlepšie chutia teplé.

Podobné recepty

Karfiolová krémová omáčka na cestoviny

Čokoládovo pekanové cookies

Smažená ryža s bravčovým mäsom

Chrumkavé patizónové placky