Veľkonočný zajko torta

Takúto tortu kedysi upiekla moja babička na Veľkú noc, ale zjedli sme ju ešte pred sviatkami 🙂

Ingrediencie

5 vajec
100 g mletých mandlí
200 g hladkej múky
150 g cukru (ale stačí aj 100 g)
8 PL studenej vody
1/2 balíčka prášku do pečiva (ten s vínnym kameňom je lepší)
1 ČL vanilkovej pasty (alebo 1 vanilkový struk)
Na potretie
1 Jahodová náplň
4 šľahačky na šľahanie 33%
jahodový džem

Postup prípravy

Sneh z bielkov vyšľaháme s vanilkou na tuhý sneh. Žltky ,cukor a vodu vymiešame na penistú masu, pridáme orechy a múku s práš. do pečiva a jemne premiešame. Zľahka primiešame sneh z bielkov a dáme do vymastenej a vysypanej tortovej formy piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 165-170 C cca ¾ až hodinu.

Pripravíme si náplň. Babička použila Jahodovú náplň Dr.Oetker, ktorú zmiešate s dvomi vychladenými smotanami. Zvyšné dve vyšahajte s cukrom do tuha.

Keď je torta upečená, skontrolujeme ihlicou, necháme ju vychladnúť. Z kraju torty vyrežeme ušká a nožičky, ktoré prilepíme na tortu. Priložila som aj nákres, aby ste si to vedeli predstaviť.

Potom tortu rozrežeme na približn tri rovnaké pláty. Každý plát zvrchu potrieme najskôr džemom a potom nanesieme vrstvu jahodovej plnky. Pláty poukladáme na seba a potrieme bielou šľahaškou. Tou potrieme aj ušká a nožičky a dozdobíme ešte jahodovou plnkou. Potom tieto časti prilepíme na tortu a dozdobíme očká, fúziky, noštek. Noštek a oči môžeme dať sušené ovocie, cukríky, čo nájdete doma.

Podobné recepty

Karfiolová krémová omáčka na cestoviny

Čokoládovo pekanové cookies

Smažená ryža s bravčovým mäsom

Chrumkavé patizónové placky