Vianočný pletenec Angelica

Jemný brioškový pletenec plný čokoládových kúskov pochádza z Talianska. Nie je nič lepšie ako kúsok tohto pletenca s rannou kávou na Vianoce. Postup sa môže zdať zdĺhavý, ale tá chuť stojí za to!

Ingrediencie

Štartovací kvások:
4 PL vlažnej vody
1/2 ČL medu
1/2 hrnčeka a 1 PL hladkej múky
1 ČL sušeného droždia

Sladké cesto:
1 a 1/2 hrnčeka a 2 PL hladkej múky
1/4 ČL soli
1/4 hrnčeka mlieka
2 veľké žĺtky
3 ČL medu
1/4 hrnčeka masla

Plnka:
2 PL roztopeného masla
3/4 hrnčeka čokolády

Vanilková poleva:

1 hrnček práškový cukor
1 ČL citrónovej šťavy

Postup prípravy

Na pracovnej doske zmiešame ingrediencie na štartovací kvások a vytvarujeme z nich pevnú guľku. Bude naozaj pevná, nezľaknite sa. Misku potrieme olejom a cesto v nej jemne pogúľame, aby sa celé potrelo olejom. Prikryjeme potravinovou fóliou a utierkou. Misku vložíme do rúry, ktorú zapneme na 30 - 50 °C a necháme štartér kysnúť asi hodinu. TRIK na zistenie, či je štartér vykysnutý: Ak má vykysnuté cesto 27 - 30 °C cesto je už pripravené na ďalšie spracovanie.

Do misky nasypeme múku na prípravu sladkého cesta a soľ. Dobre premiesime a pridáme mlieko, žĺtky a cukor. Miesime s kuchynským pomocníkom, najskôr na najnižších otáčkach a po chvíľke ich zvýšime. Potom pridávame po troškách maslo. Keď je zmes kompaktná, po trochách pridávame vykysnutý štartér. Asi po 3 minútach bude cesto spracované a kompaktné. Znova prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 3 hodiny, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

Teraz cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na približnú hrúbku 0,5 - 1 cm. Potrieme roztopeným maslom a posypeme nasekanými kúskami čokolády. Cesto napevno zvinieme. Ostrým nožom ho pozdĺžne prerežeme tak, aby sme videli línie zvinutia. Teraz dva povrazy prepletieme a konce spojíme, aby sme vytvorili veniec. Presunieme ho na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme a necháme ešte hodinku kysnúť.

Rúru vyhrejeme na 180 °C. Pletenec potrieme mliekom a pečieme približne 30 minút. Ak začne povrch pletenca príliš rýchlo hnednúť, môžeme ho prikryť alobalom. Po upečení necháme vychladnúť a potrieme ho polevou. Polevu vymiešame z cukru a citrónovej šťavy. Má byť hustá, ale nie veľmi, aby pekne "písala".

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom