Vytláčané keksíky

Tieto keksíky sú chutné, pekné a treba na nich taký strojček (lis) na cesto. Môžete ich aj povykrajovať, ale nebudú také pekné.

Ingrediencie

350 g hladkej múky

200 g masla

80 g práškového cukru

1 vajce

2 balíčky vanilkového cukru alebo iného ochuteného (rumový, citrónový, mandľový…)

1/2 ČL prášku do pečiva

trochu rumu (mlieka ak nechceme alkohol)

džem na zlepenie (ríbezľový)

Postup prípravy

Všetky suroviny zmiešame v miske na husté cesto. Do lisu na cesto vložíme ozdobný krúžok na vytvarovanie keksíku. Potom lis naplníme cestom a tvoríme keksíky.

My sme s babičkou vytlačili keksíky asi z 2/3 cesta. Zo zvyšného sme vytvarovali tenké placky, ktoré sme potom zlepovali s keksíkmi. Niekedy ich zlepujeme keksík s keksíkom, ale potom je to veľmi veľké a nevyzerá dobre. Zlepujeme džemom, najlepšie kyselkavým. Stred keksíka môžete vyplniť džemom, alebo čokoládou. Necháme aspoň deň odstáť v chladnej miestnosti.

Podobné recepty

Karfiolová krémová omáčka na cestoviny

Čokoládovo pekanové cookies

Smažená ryža s bravčovým mäsom

Chrumkavé patizónové placky