Zapečená mini cuketa

Tento recept je inšpirovaný prípravou plnených cukiet na Blízkom východe. Náplň si môžete pripraviť akú máte radi. Môže byť mäsitá, ale aj bez mäsitá. Ideálny recept na zužitkovanie zbytkov zeleniny. Namiesto kuskusu môžete použiť napríklad ryžu alebo bulgur.

Ingrediencie

6 mini cukiet
1/2 plechovky krájaných paradajok
1 cibuľa
1 cesnak
1 čili paprička
červená paprika
cesnakový olej
tvrdý syr, kuskus, vajíčko na tvrdo…
soľ, mleté čierne korenie, mletý kardamon, mletý koriander, cukor

Postup prípravy

Cibuľu nakrájame nadrobno a podusíme do sklovita. Potom k nej pridáme na menšie kúsky nakrájanú čili papričku a cesnak. Minútku podusíme a pridáme paradajky z konzervy. Snažíme sa vybrať skôr tú hustú časť, Dochutíme, soľou a korením, prípadne cukrom, ak sú paradajky príliš kyslé.

Potom zmes dáme do malého pekáčika, alebo zapekacej formy. Do nej budeme ukladať naplnené cukety. Tie umyjeme, stopky zrežeme a rozpolíme ich. Vnútro vydlabeme. Najlepšie je spraviť to škrabkou na jablko, tou podlhovastou. Dá sa však použiť akýkoľvek kuchynský nástroj, ktorý je podlhovastý a ostrý. LEn si dávajte pozor, aby ste cuketu neprerezali. Z chladničky pozbierame, čo v nej zostalo. Cuketa je chutná plnená kuskusom, pripravíte ho tak, že ho zalejete horúcou vodou rovnakým dielom ako je diel kuskusu. Prikryté necháte stáť asi 7-10 minút a potom ho pohrabkáte s vidličkou. Nepotrebujete veľa kuskusu, stačí vám aj 1/4 hrnčeka.

Vydlabané cukety potrieme cesnakovým olejom a začneme plniť. Na dno trocha zmesi z nakrájaného vajíčka a strúhaného syra. Upechujeme prstom. Potom pridáme trocha kuskusu zmiešaného s akoukoľvek zeleninou, červenou paprikou, kukuricou, hráškom. A navrch zas trocha syra. Potom cuketu postavíme do omáčku a takto pokračujeme s každým kúskom cukety. Nezľaknite sa, veľa sa do cukety nezmestí sú maličké. ヅ

Keď máme všetky cukety v pekáčiku, posypeme ho ešte syrom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C na 20 - 25 minút. Cuketa má zostať chrumkavá, nemala by vám zmäknúť priveľmi. Môžeme podávať samostatne ale aj ako prílohu k mäsu.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom