Tipy a triky s vianočným pečením

֎ Rúru vždy pred pečením vyhrejte na požadovanú teplotu. Ak používate teplovzdušnú rúru, predohrejte ju vždy o 10 stupňov viac a po vložení koláčov, tých 10 stupňov stiahnite. Koláče budú nadýchanejšie.

֎ Počas prvých 2/3 času pečenia rúru nikdy neotvárame! Korpus by nám spľasol.

֎ Každá kuchynská rúra je iná. Vaša pečie inak ako kamoškina. A preto, keď sa v recepte píše, že koláč sa pečie 50 minút, nastavte si čas na 40 minút a radšej koláč potom starostlivo sledujte.

֎ Ak dáte do rúry dva plechy, čas pečenia sa predĺži, preto radšej pečte každý plech zvlášť. Iba ak by ste mali teplovzdušnú rúru, vtedy bez problémov pečte aj tri plechy naraz.

֎ Ak chceme jemné a nadýchané piškótové cesto všetky suroviny musia mať izbovú teplotu a všetky pomôcky musia byť čisté, aby sa vyšľahal dobrý a pevný sneh. Pri šľahaní celých vajec a žĺtok platí to isté. Vaječná pena musí byť po vyšľahaní stabilná, aby hneď neklesala.

tipy a triky

֎ Piškótové korpusy, torty a rezy pečieme podľa veľkosti. Hrubšie pomaly pri nižšej teplote 180°C, tenšie rýchlejšie pri vyššej teplote 200°C.

֎ Lístkové cesto vyvaľkáte ľahšie, ak ho vložíte medzi dva papiere na pečenie. Pečieme ho pri vyššej teplote na začiatku, potom dopekáme pri nižšej teplote, záleží to od druhu výrobkov.

֎ Ak robíte orechové korpusy, či iné koláčiky s orechmi, oriešky predtým opečte vo vyhriatej rúre na aspoň 5 – 7 minút. Zintenzívni sa tak ich vôňa a chuť v upečenom koláči.

֎ Do koláča vždy patrí štipka soli, zvýrazni sladkú chuť.

֎ Platí pravidlo, že najskôr treba premiešať suché prísady (múka, prášok do pečiva…) a potom prídu na rad tekuté.

֎ Ak cesto nechce vykysnúť, opäť ho rozvaľkajte, posypte práškom do pečiva a premieste.

֎ Ak sa vám cesto lepí na prsty a nechcete už pridávať múku, aby nebolo prituhé, potrite si ruky olejom.

֎ Cesto sa môže lepiť aj na valček. Buď valček posypete múkou, alebo cesto prekryte fóliou, či papierom na pečenie.

֎ Aj priveľmi suché cesto po dopečení sa ešte dá zachrániť. Jednoducho ho pokvapkajte rumom alebo šťavou z kompótu. Ideálne je nechať ho odstáť takto namočený cez noc.

֎ Nech sa snažíte ako chcete, koláč sa nie a nie vyklopiť z formy. Stačí formu prevrátiť hore dnom a na povrch formy dať vlhkú utierku namočenú v studenej vode. Po chvíľke koláč, či bábovka sám z formy vypadne.

֎ Vajíčka šľaháme až keď majú izbovú teplotu, nikdy nie priamo z chladničky. Ak by ste ich zabudli vybrať, tak oddeľte bielka od žĺtkov a nechajte ich chvíľu odstáť. Zatiaľ môžete navážiť a pripraviť si ostatné suroviny a potom môžete šľahať bielka, stihnú sa trocha otepliť.

֎ Múku, či práškový cukor vždy preosejte. Cesto bude hladšie a jemnejšie, pri pečení dosiahne aj väčší objem.

֎ Ak nemáte kryt na misu, potrebujete mixovať a nechcete sa zašpiniť, vystrihnite do papierového taniera dve dierky, prepchajte cez ne metličky od mixéru a problém je vyriešený.