Zaváranie na jeseň – tipy na recepty

Leto nám dáva veľa plodov, ktoré s nadšením zavárame a odkladáme na zimu. Ale aj prichádzajúca jeseň prináša úrodu, ktorá si zaslúži, aby sme si ju takto uskladnili. Veď také paradajky, papriky, kapusta, tekvice alebo aj hríby sa nám v zime zídu. Či už ako šalátik k mäsu, alebo ako sladká maškrta. Spôsobov ako ich spracovať je veľa. Každý máme svoj tajný recept na to, či ono. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami, ako spracovať vašu vzácnu úrodu.

zaváranie na jeseň

Papriky a paradajky

Papriky a paradajky už tradične spracúvame do zaváraného leča. Stačí mierne podusiť cibuľku, prihodiť paradajky, papriku a pokojne môžete k nim pridať aj cuketu, ak jej máte veľa. Dochutíme, naložíme do pohárov a sterilizujeme 10 – 15 minút v rozohriatej rúre na 180 °C. Tak isto je chutná aj zaváraná plnená paprika. Pripravíte si klasickú paradajkovú omáčku, papriku zbavíte jadierok, naložíte do pohárov, zalejete omáčkou a sterilizujete 10 – 15 minút pri teplote 80°C. V zime už len pripravíte mäsové guľky a skvelý obed je hneď na stole. Tieto obľúbené suroviny často spracúvame aj ako kečup, či pikant. Nesi sa s vami podelí o dva rodinné recepty, ktoré zachutia aj tým najväčším labužníkom – Pikantný kečup a Čertov pikant.

Cuketa a kapusta

Na zimu je dobré pripraviť si aj zeleninku ako šalát. Veď kapusta má v sebe kopec vitamínu C, pôsobí blahodárne na našu pleť, mnohí ju používame ako nástroj na chudnutie. Podstatné je, že nám chutí, či už ako kyslá kapusta, alebo dusená. Určite musíte vyskúšať klasický recept na našu Čalamádu. A keď už budete rozmýšľať aký šalát pripraviť na zimu, pozrie si recept na Cuketu v oleji. Do oboch príde okrem hlavnej suroviny aj paprika, ktorá ich nie len pekne zafarbí, ale aj skvelo dochutí.

S cuketou je to ťažké. Je plná vody a tak zaváraná cuketa nie je vždy chutná. Často býva príliš mäkká, preto ju ľudia najradšej konzumujú upravenú tak, aby nestratila svoju chrumkavosť. Ďalšie dva recepty sú trocha netradičné, ale plné zaujímavej chuti. Ak by ste ju chceli použiť ako prílohu k mäsu, určite musíte vyskúšať Pálivé čatní z cukety. Alebo skúste pripraviť Cuketové slede, ktoré chutia ako skutočné „slanečky“.

Tekvica

Zaváraniny z tekvice sa tiež tešia veľkej obľube. Kompót z tekvice s príchuťou ananásu, alebo tekvicovo-ananásový džem už hádam jedol každý. Nesi však stále hľadá nové chute. Vyskúšajte jej Tekvicový kompót s vínom, či Tekvicové čatní. Kompót chutí aj len samotný, alebo do koláčov namiesto jabĺk. Čatní má jemne pálivú chuť a tak je vhodné k bravčovému, či hovädziemu mäsku.

Huby

Sezóna húb už začala počas leta, ale až teraz sa poriadne rozbehne. Nemusíte ich len sušiť alebo mraziť, môžete ich aj zavariť. V našich receptoch nájdete inšpiráciu na klasiku ako sú Huby v sladkokyslom náleve, alebo vyskúšajte recept s nádychom Talianska – Kuriatka po taliansky.

Inšpirovali vás Nesine recepty? Pridajte aj ten váš, nech sa aj on stane inšpiráciou.